Najlepsze miejsce w Białymstoku – właśnie tak nazwała Hotel Traugutta3 słynna restauratorka Magda Gessler, z którą mieliśmy przyjemność odbyć inspirujące, bajeczne, pełne emocji spotkanie. Dla niej Hotel Traugutta3, jak dobitnie podkreśliła, stał się odkryciem roku. Co najbardziej posmakowało Magdzie Gessler?
Wspólne odkrywanie smaków Podlasia przebiegało w przyjacielskiej atmosferze, a co najważniejsze, obyło się bez rzucania talerzami. Magda Gessler realizowała w Białymstoku odcinek Kuchennych Rewolucji TVN. Zatrzymała się w Hotelu Traugutta3, ponieważ właśnie o nim usłyszała najwięcej pozytywnych opinii. Restauratorka zagościła w pokoju Deluxe, który pozytywnie ją zaskoczył połączeniem stylu vintage i nowoczesnego, gdzie na pierwszy plan wysuwają się konne rzeźby, postarzane szafki, lampy z kloszem oraz telefony stacjonarne sprzed dekad. Zachwyciły ją więc nie tylko kulinarne doznania, ale i wizualne, które zdecydowanie urzekły ją duchem retro. Co kulinarnie ucieszyło Magdę Gessler?
Najwięcej pochwał zebrały śledzie litewskie w autorskiej kompozycji Szefa Kuchni Regiment oraz desery naszej cukierniczki. Magda Gessler stwierdziła też, że jakość obsługi jest wyśmienita, a w hotelu „czuć kobiecą rękę”. I rzeczywiście spotkanie przebiegało mocno w kobiecym gronie, o czym świadczyły niekończące się rozmowy Magdy z Dyrektor obiektu Anną Narel. Pani Dyrektor miała też okazję odwiedzić restaurację Magdy Gessler U Fukiera, w której panuje równie gościnna, wręcz rodzinna atmosfera, a smakowite foie gras, pielmieni z jesiotrem i sum rozkosznie rozpieszczają kubki smakowe. Zwieńczeniem spotkania były grupowe zdjęcia z pracownikami obiektu, które na zawsze staną się jedną z pamiątek w Hotelu Traugutta3. Restauratorka zabrała ze sobą do stolicy tradycyjne podlaskie przysmaki, czyli wędzonki, chleb, smalec, kiełbasiankę wszystko autorstwa naszego Szefa Kuchni, a do tego Podlaski Samogon!
Magdalena Gessler to postać wielowymiarowa – jest nie tylko popularną polską restauratorką, właścicielką i współwłaścicielką kilkunastu restauracji, ale i jurorką polskiej edycji programu „MasterChef”, a nawet felietonistką i malarką. Te ostatnie pasje są związane z przeszłością: Magda Gessler ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie. Z czasem to kulinaria stały się jej pasją. Nie każdy wie, że miała ku temu predyspozycje rodzinne – polska kuchnia jej mamy była uwielbiana w Hawanie, a jej sałatkę jarzynową i rosół pokochał nawet Fidel Castro. Magda Gessler wydała 3 książki kucharskie: „Kuchnia moja pasja” (2005), „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie” (2007) oraz „Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler” (2012). Słynie też z programu w TVN „Kuchenne rewolucje”, emitowanego już od 2010 roku. Poza tym Magda Gessler jest właścicielką lub współwłaścicielką kilkunastu restauracji w całej Polsce, często też pojawia się w TV w programach na przykład w polskim „MasterChefie” i „Sexy kuchni Magdy Gessler”.